Keväästä on jo hetki aikaa, mutta uusia ylioppilaita päästiin juhlimaan valtakunnallisesti vasta tänään. Oma rakas lukioni Oulunkylän yhteiskoulu pyysi minut Ogelin ylioppilasjuhlaan pitämään juhlan tervetuliaispuheen, joka on luettavissa tässä:

Hyvät ylioppilaat, opettajat ja ylioppilaiden läheiset. 

Sydämellisesti tervetuloa ylioppilasjuhlaan. Olen Henri Miettinen, ja tuon teille tervehdyksen ja onnittelut Ogelin kohta kaksivuotiaalta alumniyhdistykseltä. Yhdistys myös lämpimästi kutsuu teidät uudet alumnit “dagen efter” -alumnipiknikille, joka on huomenna illalla Pikkukosken kallioilla. Toivottavasti tapaamme siellä. 

Puhuin viimeksi tässä pöntössä omassa ylioppilasjuhlassani keväällä 2016. Puhuin silloin muutoksesta, joka tuntui silloin merkitykselliseltä. Me ikäluokkamme nuoret valmistuimme, Mirva oli juuri aloittanut koulun rehtorina ja niin edelleen.. Enpähän kuitenkaan osannut aavistaa, millaisia muutoksia myöhemmin sinä vuonna 2016 oli tulossa: sellaisia ihan pieniä asioita, kuin yksi brittiläinen kansanäänestys ja yhdysvaltalainen presidentinvaali. Hupsista. 

Muutoksen tuulet ovat olleet pinnalla myös tänä vuonna. Monta perinteistä toimintatapaa ja ajattelumallia on pitänyt vaihtaa lennosta. Normaalitilanteessakin ihmeellinen siirtymä lukiosta maailmalle on tänä vuonna ollut yhä jännittävämpi. Meidän kaikkien on pitänyt ylittää itsemme arjen jatkamiseksi. Onnekseni kuulin eilen Mirvalta, että tämän koulun digiloikka on sujunut hyvin. Meillä kaikilla tässä salissa on takana työvoitto, jonka juhlimiseen voimme tänään keskittyä. 

Hyvät ylioppilaat – teidän matkanne ogelista maailmalle alkaa viimeistään tämän juhlapäivän jälkeen, jos se ei ole vielä jo alkanut. Haluaisin antaa teille tälle matkalle mukaan kolme neuvoa, jotka pätevät maailmantilanteesta huolimatta. 

Neuvo yksi: keskity siihen, mistä pidät. Usein tekemällä lempiasioita kehittää huikeita taitoja, joita käyttämällä voi menestyä ja auttaa muita. Lempiasiasi ei myöskään tarvitse olla uravalintasi. Me kaikki löydämme oman uramme ennemmin tai myöhemmin. Se ei kuitenkaan estä sinua tekemästä kivoja asioita juuri nyt. Hyvä elämä syntyy kivoista asioista. Harvempi ikäihminen muistelee nuoruutensa työvuosia. 

Neuvo kaksi: jos et vielä tunne lempiasiaasi, kannattaa kokeilla uusia asioita. Olen huomannut, että uteliaat ihmiset pääsevät pitkälle, ja omaa suuntaa voi aina muuttaa tarvittaessa. Vanhan valtakunnallisen keskiarvon mukaan vain kolmannes uusista ylioppilaista pääsee jatkamaan opintoja heti lukion jälkeen, ja heistäkään kaikki ei ole vielä omalla alalla. Toisin sanoen varmaan teistäkin aika monella ei ole vielä sitä oikeaa jatkopaikkaa. Muista, ettet ole tässä tilanteessa yksin, sillä itse asiassa kuulut vertaistesi enemmistöön.

Neuvo kolme: Ihminen uskaltaa tehdä paljon enemmän, kun tekee asioita yhdessä muiden kanssa. Usein hauskin ja rohkaisevin seura löytyy myös läheltä. Siksi pyydän sinua, hyvä ylioppilas, katsomaan viereen, vasemmalle ja oikealle, eteen ja taakse. Kun katsot eri suuntiin, tunnista joku lounaskavereistasi. Voisin uskoa, että hän on lounaskaverisi vielä vuosien päästä. Pidä ystävästäsi kiinni. Kun aloitat uudessa yhteisössä, tutustu rohkeasti ihmisiin. Löydä uusia lounaskavereita. Lounasporukalla vietetään usein päivän hauskin tunti. 

Lopuksi vielä yksi havainto omasta ylioppilasjuhlastani. Muistan, kuinka me jännitimme tulevaa muutosta. Siitä juhlasta alkaneet muutokset olivat meillä kaikilla hyvin erilaisia ja eripituisia. Yksi asia kuitenkin yhdisti meidän kohtaloita, ja se oli asettuminen jonkinlaiselle hyvän elämän uomalle. Sinun muutoksesi voi nyt tuntua jatkuvalta, mutta jokaisella muutoksella on myös päätepisteensä, vaikka sitä ei olisi vielä nähtävissä. Nuoruutta ei kannata tuhlata sen murehtimiseen, sillä käyttämättömästä nuoruudesta ei saa rahoja takaisin. 

Hyvät ylioppilaat. Minä uskon teihin, ja uskon, että tekin uskotte itseenne ja toisiinne. Alumniyhdistyksen puolesta toistan kutsumme huomiselle aluminpiknikille, ja toivotamme teille hienoa ja hauskaa juhlapäivää. Kiitos.