Lähes kaikki Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan nykyiset edustajistoryhmät ovat muodostuneet opiskelijoiden korkeakoulun, pääaineen tai kielen mukaan: Teekkareiden killat ovat ryhmittyneet viiteen edustajistoryhmään, minkä lisäksi kauppislaisilla, taiteiden ja suunnittelun opiskelijoilla ja ruotsinkielisillä opiskelijoilla on omat edustajistoryhmät. Vain Aalto Party ja Vihreämpi Aalto -edustajistoryhmät ovat aatteellisen pohjan päälle rakennetuja edustajistoryhmiä, jotka voivat sanoa edustavansa kaikenkielisiä opiskelijoita kaikista Aallon kuudesta korkeakoulusta.

Näistä kahdesta edustajistoryhmästä vain Vihreämpi Aalto -ryhmällä on vaalilista myös näissä vaaleissa, ja minä olen sillä listalla ehdolla juuri sen takia. AYY:n edustajiston kaikkien edustajistoryhmien tulisi olla aatteellisesti muodostettuja, sillä nykyinen ryhmittely heikentää äänestäjien mahdollisuuksia vaikuttaa edustajistoon.

Nykyisessä ryhmittelyssä yksittäisen opiskelijan kannattaa äänestää vain oman killan/erityisasemayhdityksen ehdokkaita, koska muutoin oma ääni kasvattaa jonkun toisen opiskelijaryhmän edustusta; vaikka kyseessä olisi todella hyvä ehdokas, niin hänen vaalilistansa on muiden asialla. Toisaalta oman erityisasemayhdistyksen ehdokaslistan muodostukseen ei voi vaikuttaa, ja oma ääni menee ehdokasjoukolle, joita ei yhdistä kuin sama pääaine, joka ei takaa samamielisyyttä.

Olen ehdolla Vihreämpi Aalto -ehdokaslistalla, koska haluan olla mukana purkamassa nykytilaa. Haluan tehdä töitä sen eteen, että tulevaisuudessa edustajistossa olisi monia aatteellisia edustajistoryhmiä, jotta jokaisella ylioppilaskunnan jäsenellä olisi laajempi tosiasiallinen vapaus valita, kuka hänen äänensä saa. Jo viime vaaleissa Vihreämpi Aalto -ehdokaslista kiritti muita ehdokaslistoja tekemään omat vaaliohjelmat, jotta äänestäjä varmasti tietäisi, mitä hänen äänestämänsä lista ajaa. Tämä on hyvä muutos, ja haluan olla siinä mukana.

Kannattaa toki muistaa, että tämä ei tarkoita poliittisuutta – Vihreämpi Aalto ei ole puoluepoliittisesti sitoutunut ehdokaslista. Lista kokoaa yhteen vihreästi ajattelevia ihmistä, joita yhdistää kestävä kehitys, liberaalius ja feminismi. Listan ehdokkaat eivät ole kaikki vaikka Vihreän puolueen jäseniä tai toimi mitenkään puolueen alaisuudessa.

Vihreys yhdistää todella suurta osaa Aalto-yliopiston opiskelijoita, ja on aika tehdä se näkyväksi myös edustajistossa!