IB-tutkinto pidettävä maksuttomana

”Tunnistetut lukiokoulutuksen kehittämistarpeet liittyvät pääasiassa opiskelijamaksujen perimiseen EU ja
ETA -alueen ulkopuolisilta opiskelijoilta IB -tutkintoon johtavassa koulutuksessa.”
– Opetus- ja kulttuuriministeriön tänään julkaistu Koulutusviennin tiekartta

Ei näin. Suomen mahdollista koulutusvientiä ei mitenkään voida tukea perimällä maksuja EU- ja ETA-alueiden ulkopuolisilta IB-opiskelijoita, ei yhtään mitenkään. Näin totesivatkin toisen asteen opiskelijajärjestöt tänään http://lukio.fi/toisen-asteen-opiskelijajarjestot-lukukaus…/

Ensinäkin IB-koulutus ei ole mitenkään suomalaista koulutusta saatika sen vientiä, päinvastoin; se on koulutustuontia. Koko koulutusohjelma on kehitetty sitä varten, että kaikki kansainväliset nuoret voisivat opiskella kansainvälisesti hyväksyttävän tutkinnon englanniksi. Loppukokeetkin tarkastaa lautakunta Sveitsissa, ei Ylioppilastutkintolautakunta.

Toisekseen mahdollisia maksajia tulisi älyttömän vähän. IB-lukiolaisia on Suomessa reilu tuhat, joista ehkä sata (sivistynyt arvaus) tulee EU- ja ETA-maiden ulkopuolelta. Tästä ei siis koostuisi mitään kummallisia säästöjäkään. Tuhannen tai muutaman tuhannen euron lukukausimaksuista tulisi yhteensä vain joitakin satoja tuhansia euroja. Tähänkin vielä kehitettäisiin varmaan joku stipendijärjestelmä, jolloin mahdolliset säästövaikutukset jäävät hyvin pieniksi.

Pahinta tässä olisi uudistuksen vaikutukset IB-lukiolaisiin. Reilusti kansainvälisten lukiolaisten seurassa viihtyneenä tiedän, ettei kaikki ulkomaalaisperheet todellakaan ole mitään rikkaita diplomaattiperheitä, vaan ihan tavallisia perheitä siinä missä suomalaisetkin. Tällainen uudistus madaltaisi entisestään kansainvälisten perheiden kynnystä lähteä taas toiseen maahan ja kasvattaisi kynnystä muuttaa Suomeen. Suomella ei ole mitenkään varaa näyttää tällaista keskisormea aasialaisille ja amerikkalaisille lapsiperheille. Näinkö Suomesta suunnitellaan kansainvälisesti houkuttelevaa maata?

Lisäksi uudistus kannustaisi ulkomaalaisia opiskelemaan lukion yleislinjalla ja voisi johtaa IB-luokkien suomalaistumiseen. Siinä ei voita kukaan, jos kansainvälinen henkilö ei saa tarvitsemaansa kansainvälistä tutkintoa eikä IB-luokat kansainvälisiä opiskelijoitaan.

Otetaan mukaan vielä ripaus porttiteoriaa: Jos nyt hyväksytään lainsäädäntö, millä voidaan peria toisen asteen lukukausimaksuja EU- ja ETA-maiden ulkopuolisilta, mikä enää estää maksujen tuomista myös normaalissa lukiossa opiskeleville ulkomaalaisille? Tai miksi samaa ei saman tien tuotaisi peruskoulun IB:läisille?

Jokaisen virkamiehen tulisi helposti tajuta, ettei tässä ole mitään kehittämistarpeita taikka selvitettävää. Arvon OKM, herätkää.